Goalball, de sport voor slechtzienden

0 reacties

Goalball is in 1946 in het leven geroepen door Oostenrijker Hanz Lorenzen en Duitser Sepp Reindle met als doel om te assisteren bij de revalidatie van visueel zwakke soldaten die gewond zijn geraakt in de tweede wereldoorlog.

Goalball in het kort

Goalball is de sport voor slechtzienden of zelfs blinde mensen. Goalball wordt in team van drie spelers gespeeld en drie lage goals. Door middel van tape weten de spelers precies waar zij zich op hun deel bevinden om hun goal te verdedigen en met een zachte bal probeerd de tegenstander te scoren. Het veld is 18 meter lang en 9 meter breed en het goal is over de volledige breedte van het veld.

Veld

Het 18 meter lange en 9 meter brede veld is verdeeld in drie gebieden van elk 3 meter.
Van buiten naar binnen zou dit zijn: Teamgebied, werpgebied en neutraal gebied waar niks gebeurd.

Rinkelbal

Bij Goalball wordt gebruik gemaakt van een speciale bal van 1.25kg met een belletje erin. Waardoor er op gehoor gereageerd kan worden op de acties van de tegenstander en dan moet je proberen de bal uit het goal zien te houden.

Spelers zonder visuele beperking

Alle spelers krijgen een skibril op die is afgeplakt waardoor de spelers niets zien, zo kan iedereen meedoen met deze sport.

Paralympische Spelen

In 1980 is deze mooie sport officieel onderdeel geworden van de Paralympische Spelen. In 1976 was de sport al aanwezig om gedemonstreerd te worden.

Ik ben een enthousiaste jongen met een hart voor sport. Elke sport die ik beoefen of een keer probeer wil ik altijd zo goed mogelijk uitvoeren en laat dit niet alleen terugzien in een wedstrijd, maar ook op de werkvloer.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sportable.info is de specialist op het gebied van sportnieuws en gebeurtenissen. Wij zoeken naar nieuws over jouw favoriete sporten, zodat jij het niet hoeft te doen. Lees meer over ons

Volg ons!