Erik Bastiaansen een snowboarder uit Terneuzen, Zeeland, Jeugd wereldkampioen en Olympische vlaggendrager op de Youth Winter Olympics. Dat allemaal op 17-jarige leeftijd, ik ben samen met Erik gaan zitten om voor jullie het fijne te vragen.
Erik Bastiaansen
Hi Erik, Wanneer ben je begonnen met snowboarden?
In 2009 ben ik begonnen met snowboarden. Dit begon allemaal door een kinderfeestje in groep 8 van een paar klasgenoten. Met het feestje gingen we naar Skidome in Terneuzen om daar kennis te maken met de basis van de sport. We vonden het zo leuk dat we besloten om nog een paar lessen te nemen, een kamp met 3 hele dagen snowboarden onder begeleiding. Sinds toen ben ik nooit meer gestopt.
Je doet wedstrijden in het onderdeel Slopestyle, wat is slopestyle precies en kan je dat hier in Nederland goed oefenen?
Slopestyle is een parcours met verschillende obstakels waar je je tricks over moet laten zien, In zo’n parcours staan verschillende rails en schansen. Het aantal rails en schansen is altijd verschillend, het ligt aan het gebied of de hal waar de wedstrijd gehouden wordt wat er gebouwd kan worden.
In Nederland kan je dit zeker tot een bepaald niveau goed oefenen. In de indoor hallen staan altijd wel een paar rails en een schans. De grootte van de obstakels is in Nederland wel wat kleiner dan in het buitenland.
Inmiddels ben je 18 jaar en heb je meerdere titels en ben je veel in het buitenland, hoe combineer je dit met school?
Met school is dit op het moment prima te combineren. Ik ben dit jaar gestart op het Johan Cryff college in Nijmegen. Het JCC is er in gespecialiseerd om topsporters op afstand van school te kunnen helpen. Vaak nemen ze de lessen en colleges op en zetten ze online waar we ze op afstand kunnen bekijken. Ook heb ik vaak nauw contact met de leraren wat er gedaan moet worden en skypen we regelmatig als ik in het buitenland ben.
Je bent naar de Youth Olympic Games geweest, je was vlaggendrager van Nederland en was veel in de spotlight. Heeft dit invloed op je prestaties?
In een zekere zin heeft dit wel invloed op alles. Bij mij als sporter heeft dit vaak een goede invloed op mijn wedstrijd, helaas bij de YOG niet. Het is per sporter verschillend hoe je er op reageert, de een wordt erg zenuwachtig en voelt er veel druk, waar de ander zich juist erg goed kan concentreren en nog meer aandacht gaat naar de eigen run.
Je bent in de winter heel veel in het buitenland om te trainen en dit jaar ook Amerika. Is het daar heel anders dan hier in Europa?
Het is wel iets anders daar ja. Zonder dat je het door hebt zijn alle bergen hoger dan dat ze in Europa zijn. Zelf zaten we op een constante hoogte van 3000 meter waar je in Europa vaak op een hoogt van 1800-2200m zit. En vooral, wat ik erg fijn vond, is dat de obstakels in een slopestyle parcours net iets groter zijn dan dat ze hier zijn.
De bondscoach, Frank van der Putten, is geen onbekende in de snowboardwereld, gaat hij ook op alle trips mee en hoe coacht hij jou?
Frank is sinds dat ik bij de Bond (de NskiV) zit al mijn coach, het werkt erg goed als je onderling weet met kleine aanwijzingen wat er bedoelt wordt. Al zo’n 4 jaar brengen we samen de winter door met het team. Afgelopen winter zijn we bijna heel de winter samen op pad geweest door omstandig heden met een blessure in het team en een teamlid die nog niet de wedstrijden rijd die ik rij.
Frank coacht mij vooral door alles te filmen. Hij staat voornamelijk boven om er voor te zorgen dat alles in voorbereiding op de sprong goed is wat techniek betreft. Als eenmaal de techniek goed is gaat de sprong vanzelf goed. Elke keer als ik weer boven aan de berg/start kom geeft hij aanwijzingen hoe de sprong nog beter kan.
Als je het winterseizoen zou moeten beschrijven voor jezelf, is het dan een geslaagd seizoen waar je je doelen hebt bereikt?
Het was zeker een goed seizoen, gelukkig geen grote blessures gehad en veel kunnen leren. In januari heb ik een van mijn grootste overwinningen gehaald door het World Rookie Fest in Livigno te winnen. Op die plek hebben onder andere olympische finalisten, x-games finalisten en nog vele andere toppers gestaan. In Februari viel de YOG helaas tegen, maar dit kan gebeuren. Het blijft snowboarden en het is een risico sport. De 2 World Cups die ik dit seizoen heb gereden ben ik beide binnen de top 20 geëindigd van de 45 deelnemers. Daar was ik erg blij mee aangezien het met de ‘grote mannen’ om het maar zo te zeggen was. Junioren WK een 5e plaats in Slopestyle gehaald en een 8e plaats op Big air. Dit seizoen heb ik nog wat meer tricks geleerd en een erg goede basis kunnen leggen voor aankomend seizoen. Het was een geslaagd seizoen.
Het seizoen is inmiddels voorbij en de wedstrijden zijn geweest, wat is voor jou nu de planning in de zomer?
Deze zomer leggen we de focus op het sterker en fitter worden. Aangezien aankomende winters alleen maar drukker en langer worden is het erg belangrijk om goed in vorm te zijn om dit aan te kunnen. Zelf woon ik door de weeks op het olympisch sportcentrum van Nederland, Papendal, hier trainen we elke dag 2x en halen we bijna heel de zomer door om goed aan de winter te kunnen beginnen. De winter begint voor ons overigens al eind Augustus.
Wat zijn je doelen voor aankomend winterseizoen, staan er al grote wedstrijden op de planning?
Aankomend seizoen zal een erg druk seizoen worden. In het seizoen van 2016-2017 zijn de kwalificatie wedstrijden voor de Olympische spelen van 2018. Ik ga het proberen om me daarvoor te kwalificeren, het zal erg lastig worden maar het zou erg mooi zijn als het lukt. De kwalificatie eis volgens NOC* NSF is 1x finale of 2x semi-finales halen op een World Cup. Verder staan er nog erg mooie wedstrijden op het schema met onder andere het FIS WK in Sierra Nevada in Spanje, een aantal City Big air World Cups* en nog meer.
*Een City Big air World Cup is midden in een grote stad zoals Istanbul, Boston, Antwerpen een big air wedstrijd. Voor deze wedstrijd bouwen ze een grote stellage waar ze genoeg sneeuw op leggen om een wedstrijd en vooral ook een groot evenement voor de stad op te kunnen houden.
Ik kan mij voorstellen dat het een zware taak is om vaak weg te zijn van huis, wil jij nog een shout-out doen?
Ik denk dat een shout-out naar mijn ouders zeker terecht is!
Tot slot,
Erik dank je wel dat je tijd wilde vrijmaken voor dit interview, namens Sportable.info wil ik jou onwijs veel succes wensen in je carrière en gaan we jou op de voet volgen met de weg naar de Olympische Spelen in 2018!
Plaats een reactie