Boccia, de sport voor mensen met een ernstige beperking

0 reacties
Boccia

Boccia (spreek uit: ‘botsja’) lijkt erg op Jeu de boules en is ontwikkeld voor mensen met een handicap en zelfs voor mensen met een zware lichamelijke handicap.

In het kort

Boccia is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een (ernstige) beperking. Twee teams die tegen elkaar spelen en net als bij Jeu de boules proberen zij hun bal het dichtst bij de witte kleine bal te gooien. Boccia begint met een toss om te bepalen wie er begint, de winnaar van de toss gooit/rolt de witte bal het veld in en probeert dan zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk in de buurt van de de witte bal te plaatsen. Beide teams hebben 6 gekleurde ballen en het spel wordt doorgespeeld tot alle ballen van de partijen zijn gespeeld. Op dat moment wordt de score geteld.

Voor wie

Boccia is speciaal ontwikkeld voor mensen met een handicap en wordt veel gespeeld door mensen met een hersenaandoening, spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking.

Het spelen van de bal kan op verschillende manieren, door de uiteenlopende beperkingen kan dit door middel van de handen, voeten of als iemand niet in staat is om zelf de bal te spelen met zijn/haar handen of voeten kan de speler gebruik maken van een hulpstuk of goot. Een assistent beweegt het hulpstuk op instructies van de speler.

Boccia op de paralympische spelen

In 1984 is Boccia opgenomen als officiële sport op de Paralympische Spelen.
Wedstrijdvormen:

 • 1 tegen 1
 • 2 tegen 2
 • 3 tegen 3
 • Ik ben een enthousiaste jongen met een hart voor sport. Elke sport die ik beoefen of een keer probeer wil ik altijd zo goed mogelijk uitvoeren en laat dit niet alleen terugzien in een wedstrijd, maar ook op de werkvloer.

  Plaats een reactie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Sportable.info is de specialist op het gebied van sportnieuws en gebeurtenissen. Wij zoeken naar nieuws over jouw favoriete sporten, zodat jij het niet hoeft te doen. Lees meer over ons

  Volg ons!

  LAATSTE BERICHTEN

  5 Voordelen van wellness-apps
  27 Nov 20230 reacties
  4 Voordelen van compressiekousen
  27 Nov 20230 reacties

  LAATSTE TWEETS

  Lees alle tweets