​Buikspieroefeningen die je thuis kunt doen

0 reacties

Buikspieroefeningen die je thuis kunt doen

Je wilt graag een mooie strakke buik maar je hebt geen zin om er voor naar de sportschool te gaan. Het goede nieuws is dat dat helemaal niet nodig is. Het slechte nieuws is dat je er wel het e.e.a. voor moet doen en laten!

In dit artikel zullen we uiteenzetten hoe je thuis aan een strakke buik kunt werken met buikspieroefeningen voor thuis. Ook zullen uiteenzetten wat je voor een strakke buik moet laten. Wat je zal moeten laten zijn in één woord gezegd: koolhydraten. We zullen dat als eerste toelichten.

Koolhydraten

Voor een strakke buik is het nodig dat je niet teveel lichaamsvet hebt. Bij mannen zal het vetpercentage lager dan 15% moeten zijn. Bij vrouwen is dit 20%.

Als je niet sport dan is je vetpercentage waarschijnlijk hoger dan deze waarden. Als je wilt weten wat je vetpercentage is dan kan je dit het beste opmeten met een huidplooimeter. Een andere, minder nauwkeurige manier, is je huidplooi berekenen aan de hand van een rekentool welke je online kunt vinden.

Als je vetpercentage lager is dan 15% (voor mannen) of 20% (voor vrouwen) dan hoef je dit niet verder te lezen en kan je gelijk naar beneden scrollen voor de buikspieroefeningen voor thuis.

Als je vetpercentage hoger is dan 15% (m) of 20% (v) dan zal je gewicht moeten verliezen om je vetpercentage omlaag te brengen. Anders zullen die buikspieren, die straks goed ontwikkeld zijn, verscholen blijven liggen onder het lichaamsvet, en dat zou toch zonde zijn.

Om gewicht te verliezen is een koolhydraatarm dieet of koolhydraatarme levensstijl de beste methode.

Van de drie energiebronnen – koolhydraten, vetten en eiwitten – welke het lichaam tot zijn beschikking heeft zijn koolhydraten de favoriete energiebron van het lichaam. Het lichaam zal altijd eerst de energie verkregen uit koolhydraten gaan verbranden alvorens het vetten en eiwitten gaat verbranden.

Door minder koolhydraten te eten, zodat je lichaam niet meer voldoende energie uit koolhydraten kan halen, dwing je het lichaam tot het verbranden van vetten en eiwitten.

Door het verbranden van vetten verlies je overtollig gewicht en wordt je vetpercentage lager. Het verbranden van eiwitten is echter onwenselijk. Eiwitten zijn de bouwstenen voor onze spieren en als we de buikspieren gaan trainen dan hebben we die juist hard nodig.

Daarom zal je koolhydraatrijke voedingsmiddelen moeten vervangen voor eiwitrijke voedingsmiddelen. Dit om er voor te zorgen dat de buikspieren zich kunnen ontwikkelen en kunnen groeien.

Buikvet verbranden door het doen van buikspieroefeningen

Er wordt nog weleens gedacht dat je buikvet kan verbranden door het doen van buikspieroefeningen. Dit is echter niet helemaal het geval. Je zal vet kunnen verbranden door het doen van buikspieroefeningen maar het is echter niet mogelijk om lokaal vet te verbranden. Je kan net zoveel buikvet verbranden met het doen van buikspieroefeningen als met bankdrukken.

Het is wel zo dat krachtoefeningen, zoals buikspieroefeningen, goed zijn om te doen als je vet wilt verliezen. Omdat je spieren sterker worden zullen ze groter worden en in massa toenemen. Hoe meer spiermassa je hebt, des hoger je rust metabolisme zal worden. Als je spiermassa met een halve kilo toeneemt dan zal je dagelijks ongeveer 40kcal extra gaan verbranden. Dit helpt gigantisch als je gewicht wilt verliezen. En natuurlijk verbrand je ook de nodige calorieën met het doen van de krachtoefeningen.

Buikspieroefening 1: de crunch
De crunch is een goede basis oefening voor de buikspieren. Het is een echte klassieker onder de buikspieroefeningen. Alles wat je nodig hebt is een matje of zachte vloerbedekking.

Je doet de crunch door op je rug te gaan liggen en met gebogen knieën de voeten op de grond te houden. Langzaam breng je de romp omhoog waarna je de romp weer rustig omlaag brengt. Zorg er hierbij voor dat je je hoofd niet op de grond laat rusten, zo zorg je er voor dat je spanning op de buikspieren houdt.

Hou de armen ontspannen achter het hoofd of gebogen op de borst. Zorg ervoor dat je niet kracht met je armen gaat zetten als de oefening wat zwaarder begint te worden.

Als beginner kan je 3 setjes van 10 herhalingen doen. Doe iedere training 1 herhaling extra tot dat je 3 setjes van 20 herhalingen kunt doen.

Buikspieroefening 2: planken
Ook voor de plank heb je niets meer nodig dan een matje. De plank mag niet in een goede buikspierenroutine ontbreken omdat je al je core-spieren, waaronder je rugspieren, mee traint. Door ook de rugspieren te trainen zorg je ervoor dat er een balans blijft bestaan tussen je buik- en rugspieren. Hierdoor heb je minder kans op blessures en blijft je houding goed.

De plank doe je door op je buik te gaan liggen en vervolgens alleen te leunen op de punten van je tenen en de onderarmen. Hierbij hou je de romp en de benen zo recht mogelijk (als een plank).

Deze positie hou je als beginner 15 seconden vast. Na wat rust doe je dit nog 2 maal. Dit kan je opbouwen door de plank positie iedere keer 5 seconden te verlengen tot dat je de plank 60 seconden kunt doen.

Als je de plank daarna nog zwaarder wilt maken dan kan je alleen op je handen leunen in plaats van op de onderarmen.

Buikspieroefening 3: De lying row
Deze buikspieroefening is goed voor de ontwikkeling van de onder- en middelste buikspieren. Om de oefening te doen ga je op je rug liggen. De benen strek je richting het plafond en de handen hoe je naast je op de grond voor het bewaren van de balans.
Met de benen ga je roeibewegingen maken waarbij je de buikspieren aanspant.

Als beginner doe je drie sets van 10 herhalingen. Iedere training doe je 1 herhaling extra tot dat je 3 sets van 20 herhalingen kunt doen.

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Sportable.info is de specialist op het gebied van sportnieuws en gebeurtenissen. Wij zoeken naar nieuws over jouw favoriete sporten, zodat jij het niet hoeft te doen. Lees meer over ons

Volg ons!